Agile werken

Bedrijfsvoering is niet makkelijk, je hebt te maken met grote teams en je moet iedereen tevreden zien te houden. Het is fijn als je een bepaalde werkwijze kunt hanteren samen met je personeel, dit zorgt voor samenhorigheid. Iedereen snapt elkaars werkwijze en weet wat hij of zij moet doen. Agile is een werkwijze die  door veel bedrijven wordt gebruikt. Maar wat is Agile en hoe gebruik je het? In dit artikel wordt Agile verder toegelicht.

Wat is agile

Agile staat letterlijk voor wendbaarheid, lenigheid en flexibiliteit. Door Agile te werken, denken en organiseren is jouw team in staat snel en effectief in te spelen op veranderingen in de buitenwereld. Daarbij wordt sterk rekening gehouden met de belangenbehartiging van klanten. Het welzijn van de medewerkers staat ook enorm hoog in het vaandel. Agile werken draagt bij aan succesvolle projecten en opdrachten. Van origine komt Agile vanuit de IT-hoek. Softwareontwikkelaars bedachten deze techniek om software sneller te kunnen aanpassen, aanpassing vergt flexibiliteit. De eisen van klanten worden hoog en de markt verandert gigantisch snel. Als jij en je team hier niet mee om kunnen gaan zul je een hoop klanten mislopen. Maar wat is agile werken precies, wanneer pas je het toe en hoe? Er zijn een aantal principes bij agile werken. Hieronder worden deze verder toegelicht.

Creëer een bevlogen team

Agile organisaties hebben een helder doel, ze weten waarvoor zij staan. Het is als bedrijf dan ook erg belangrijk te beginnen bij de vraag waarom je iets doet en niet wat je gaat doen. Vanuit de waarom vraag creëer je veel meer perspectief met je team, hierdoor kennen zij meer waarde toe aan hun opdrachten en doelen. Vanuit de waarom vraag kun je dan ook alle kanten op, personeel wordt creatiever en dragen meer bij aan het proces.

Multidisciplinaire teams die weten wat ze moeten doen

Een agile organisatie bestaat niet uit afdelingen, maar uit teams. Hierdoor vindt er een duidelijke structuur plaats. Iedereen in het bedrijf weet wat hij of zij moet doen waardoor er super efficiënt gewerkt kan worden. Per groep of team is er een duidelijke werkwijze waardoor deze snel en zelfstandig kunnen handelen. Dit draagt bij aan de flexibiliteit, lenigheid en wendbaarheid. Kijk maar eens naar een Formule 1 team. Wanneer de auto in de pitstop komt weet iedereen precies wat hij of zij moet doen, ook als er iets mis gaat. Door deze duidelijke taken en werkwijze kunnen zij zonder overleg snel en efficiënt te werk gaan.

Een vaste maar korte cycli

Door een vast ritme, of te wel cycli kunnen Agile organisaties snel en effectief te werk gaan. Ieder multidisciplinair team weet wat het moet doen. Door hier een vaste cycli aan te koppelen worden er binnen de hele organisatie deadlines gesteld. Als ieder team deze deadlines aanhoudt kan er met alle teams tijdig vergaderd worden. Vanuit deze vergaderingen kunnen er aanpassingen worden verricht. Het nadeel van Agile werken is echter wel de hoge tijdsdruk.

Visueel werken

Als organisatie wil je de voortgang tijdig kunnen toetsen. Dit kun je doen door informatie zichtbaar te maken. Laat verschillende teams bijvoorbeeld presentaties geven aan elkaar!

Tags: