Is een E-bike hetzelfde als een Pedelec of een Spartamet?

E-bikes zijn enorm populair geworden in de laatste paar jaren. Maar wat doen ze precies? En is het hetzelfde als de ouderwetse Spartamet uit de jaren ’90?

De ouderwetse spartamets hebben een benzinemotor en gashendel. Je kunt kiezen om te fietsen, maar ook om het te gebruiken als een snorfiets. Sinds 1999 werd de productie gestopt en nu zijn ze enkel tweedehands te vinden, en twintig jaar oud. Maar gelukkig is er sinds een aantal jaren een betere fiets te vervanging gekomen; de elektrische fiets. Elektrische fietsen zijn geruisloos en milieuvriendelijk.

Tip: https://www.fastfuriousscooters.nl/e-bike-kopen/

Technisch zijn er twee soorten elektrische fietsen:

    E-bikes. Deze benaming wordt door veel mensen gebruikt voor alle soorten elektrische fietsen, maar e-bikes zijn fietsen waarbij je niet hoeft te trappen. Ze worden elektrisch aangedreven in plaats van met een benzinemotor, maar hebben wel een gashendel waarmee je de snelheid kunt regelen.

    E-bikes zijn ideaal voor mensen die niet voldoende kracht of mobiliteit hebben om de pedalen aan te drijven.

    E-bikes worden wettelijk beschouwd als snorfiets en rijbewijs en verzekering zijn verplicht.

    Dit zijn fietsen met trapondersteuning. De elektrische motor wordt bediend door de pedalen en zonder te trappen komt deze elektrische fiets niet vooruit.

    Pedelacs zijn geschikt voor mensen die graag sneller, verder en gemakkelijker willen fietsen. Ze zijn een grote steun als je een heuvel op fietst of tegen de wind in.

    Met een pedelac mag je zonder helm, zonder rijbewijs, gewoon op het fietspad rijden.

Uitzondering, om het nog verwarrender te maken, zijn de zogenaamde ‘speed pedelacs‘. Dit zijn elektrische fietsen met trapondersteuning die tot 45 km per uur gaan. Technisch zijn ze een pedelac, maar wettelijk zijn het wel snorfietsen. De gewone pedelacs hebben namelijk een limiet van 25 km per uur.

Uitgelicht: https://www.fastfuriousscooters.nl/e-bike-kopen/dames-e-bike/

Andere keuzes die je zult moeten maken is de positie van de elektromotor (voorwiel, achterwiel of bij de trapas) en positie en type accu en type versnellingen. En natuurlijk hangt het ook af van je budget en je rijstijl. Er is heel veel keus als het gaat om elektrische fietsen, en dat maakt het niet altijd gemakkelijker.

Tags: