Hoe handig zijn espagnoletten?

Espagnoletten zijn handige systemen waarmee je gemakkelijk deuren en ramen kunt openen en sluiten. Het is niet erg als je de term nog niet kent, maar je ziet de term wel vaker terug als je op zoek bent naar raam- of deurbeslag. Veel mensen hebben het systeem al in hun woning zonder dat ze het weten, maar je kunt er ook voor kiezen om je huidige raam- en deurbeslag te vervangen voor espagnoletten. In dit blog vertellen we meer over het systeem en wat zoal de voordelen zijn.

Handig systeem

Een andere naam voor espagnoletten is spanjoletten genoemd en het is een systeem waarmee je eenvoudig dubbele deuren en ramen kunt openen en sluiten. De term draairoede kom je ook wel eens tegen. Het systeem is feitelijk niets meer of minder dan een hefboom die de verticale boven- en onder staaf in een deur of raam in beweging brengt. Met als pluspunt dat je met één beweging een raam of deur kan openen of sluiten. Espagnoletten kom je het vaakst tegen in dubbele tuindeuren.

Verschil tussen pomp en klink espagnoletten

Espagnoletten komen niet in één maat of vorm, want je kunt nogal wat keuzes maken als je ze wilt aanschaffen en monteren. Denk dan aan pomp of klink espagnoletten en deze producten verschillen van elkaar. Bij de pomp variant dus je het ware het handvat naar binnen of je trekt ‘m uit om een deur of raam te openen of te sluiten. De klink variant werkt net even iets anders, want dan moet je de klink in bepaalde richting bewegen. De klink espagnolet lijkt het meeste op een traditionele deurklink en werkt ook praktisch hetzelfde. Dat deze keuze dus populair is, is ook vrij logisch.

Espagnoletten in verschillende stijlen

Naast de keuze uit een pomp of klink variant kun je ook nog keuzes maken uit verschillende stijlen. Moderne en klassieke espagnoletten worden het vaakst gekozen, maar de keuze die je maakt is natuurlijk voor een deel afhankelijk van de stijl van jouw woning. Het klinkt logisch dat een klassieke variant veel beter bij een oudere dan een moderne woning past. En andersom geldt dat natuurlijk ook!

De afwerking

Espagnoletten worden op verschillende manieren afgewerkt en hier geldt feitelijk dezelfde regel. Let er op dat een een afwerking bij je wensen en de stijl van het huis past. Een espagnolet kan evenals een deurklink een huis of een kamer maken of breken. Espagnoletten zijn met uiteenlopende afwerkingen verkrijgbaar. Kies jij voor zwarte, witte, zilveren of gouden varianten of gaat je voorkeur toch uit naar een afwerking in chroom, RVS of mat nikkel?  

Espagnoletten worden van verschillende materialen gemaakt

Espagnoletten worden in de regel van aluminium, messing of RVS gemaakt en alle materialen hebben zo hun voor- en nadelen. De keuze is afhankelijk van je budget en of je op zoek bent naar duurzame producten. Duurzame producten zijn logischerwijs ook duurder, maar je hebt er ook langer plezier van. Daarnaast is het belangrijk om te kijken of materialen bestendig zijn tegen bepaalde weersomstandigheden, want voor een tuindeur heb je weer een andere espagnolet nodig dan voor bijvoorbeeld een deur binnenshuis.

Tags: