Schroeven van tegenwoordig zijn nauwelijks meer te vergelijken met schroeven van vroeger. De zelfborende schroeven zijn hier een uitstekend voorbeeld van. Door de snijpunt, dit lijkt op een soort boortje of freesje, kan de schroef beter het hout in ‘boren’ terwijl deze erin gedraaid wordt. In veel gevallen hoef je niet meer voor te boren, echter in sommige situaties kan dit wel verstandig zijn. Je leest in dit artikel meer over de voordelen van zelfborende schroeven en de opties die er zijn.
Zelfborende schroeven voor professional en amateur klusser
Een professional wil snel en goed kunnen werken. Zelfborende schroeven helpen hier enorm bij. Iedere schroef die als een mes door de boter het hout in verdwijnt was lange tijd een droom. Echter met zelfborende schroeven is dit werkelijkheid geworden. Zeker wanneer je voor een torx aandrijving kiest, dan hoef je je nergens zorgen over te maken. De schroef gaat moeiteloos het hout in. Heb je schroeven met een platverzonken kop met freesribben? Dan zal de kop zichzelf ook nog eens het hout indraaien tot deze verzonken is. Deze eigenschappen besparen een professionele klusser die dit dagelijks doet enorm veel tijd en net zo veel frustratie. Echter ook voor een amateur klusser hebben zelfborende schroeven voordelen. Het resultaat is namelijk een stuk mooier, je voorkomt problemen en goede schroeven maken klussen makkelijker.
Hoe kunnen zelfborende schroeven problemen voorkomen?
Met klussen is er vaak een foutmarge aanwezig. Doordat je met materialen werkt die soms een eigen wil lijken te hebben, is een foutje zo gemaakt. Je kunt de meeste foutjes gelukkig wel herstellen, maar soms kan dit niet. Ga je een scharnier bevestigen bijvoorbeeld, dan is de foutmarge nihil. De schroeven moeten elk precies op de juiste plek komen. Een schroef die breekt, betekent dat er geen nieuwe schroef op die plaats in het hout kan. Bij een deur of kozijn hangen kan het verstandig zijn ook voor schroeven met zelfborende punt, toch voor te boren. Ook al boor je voor, je hebt nog steeds baat bij de zelfborende punt aangezien ze er daarna soepel ingaan en voorkomen dat het hout splijt.
Hoe weet je of een schroef een zelfborende punt heeft?
Zelfborende schroeven worden ook wel schroeven met snijpunt genoemd. Je herkent ze aan de boogvormige punt. Je kunt ze krijgen voor zowel metaal als voor hout. Metaalschroeven kunnen dus ook zelfborend zijn. De punt is dan zeer hard waardoor je zelfs door metaal komt. Het metaal moet echter niet te dik zijn, anders is voorboren wel nodig. Een ander woord voor een zelfborende schroef die gebruikt wordt, is de zelftappende schroef. Hoewel het gebruik ongeveer gelijk is, heeft een zelftappende schroef een ander soort punt. Deze wordt meestal voor metaal gebruikt. De punt is breder en oogt meer dan een frees dan als een boor.
Grote keuze in verschillende soorten
Wanneer je zelfborende schroeven van plan bent om te kopen, dan heb je een breed scala aan keuzes. Kies uit het type kop, het materiaal en het type draad. Hoe beter jij een specialist uitlegt wat jouw gewenste toepassing is, hoe beter hij of zij jou kan adviseren en hoe sterker en mooier jouw bouwwerk wordt. Advies vragen bij Helix Schroeven is altijd mogelijk en in de bouwwereld heel normaal. Dit of je nu een beginnende doe-het-zelver bent of een ervaren professional.
Recente reacties