Volg de opleiding steigerbouwer voor een baan in de bouw

Volg de opleiding steigerbouwer voor een baan in de bouw

Steigerbouwer is een uitdagend beroep waarbij vakmanschap wordt gecombineerd met vrijheid en verantwoord werken. Steigerbouw is werken op hoog niveau waarbij kwaliteit en veiligheid erg belangrijk zijn. De opleiding steigerbouwer bestaat uit VCA en Steigerbouw. De opleiding is geschikt voor iedereen die steigerbouw vakbekwaam en aantoonbaar wil uitvoeren.

Het beroep

Je werkt in een ploeg van twee tot vier mensen en je monteert en demonteert steigers of ondersteuningsconstructies. Je hebt te maken met diverse veiligheidsvoorschriften. Het is een verantwoordelijke baan. Door jouw werk is het voor andere vakmensen mogelijk om veilig te kunnen werken op hoogte. Steigerbouwen is echt een specialisme. Wanneer steigerconstructies worden opgezet is het belangrijk dat dit zowel snel als zorgvuldig gedaan wordt en waarbij veiligheid en samenwerking zeer hoog in het vaandel staat. Als steigermonteur moet je goed kunnen werken in een team, maar ook zelfstandig moet je een klus kunnen afmaken.

De opleiding steigerbouw is een opleiding in de bouw

Het niveau van de opleiding is niveau 2. De opleiding is als BBL en BOL te volgen. Over het algemeen wordt de opleiding als BBL gevolgd, omdat theorie en praktijk dan worden afgewisseld. Bij BOL volg je eerst de theorie en daarna de praktijk. Na afronding van de opleiding ontvang je het VCA-certificaat en een MBO diploma Steigerbouwer. De opleiding duurt 2 jaar, maar is ook sneller te volgen.

Opleidingsonderdelen

VCA
Hierbij krijg je theorie over de veiligheidsregels. Zo worden o.a. de volgende onderwerpen behandeld: werken in een besloten ruimte, omgaan met gevaarlijke stoffen, brand en explosie gevaar, gereedschap en veiligheid, hijsen en tillen, werken op hoogte, struikelen, uitglijden, vallen en persoonlijke beschermingsmiddelen.

Theorie en praktijk
In de theorie worden de strenge regels (Wet en regelgeving) uitgelegd. Er wordt gekeken of je hier ook mee om kunt gaan. Er wordt je kennis bijgebracht over de benaming en functie van de steigeronderdelen, functies en eigenschappen van de verschillende soorten steigers en belastingen bij steigers. Er wordt ingegaan op de risico’s die er kunnen zijn bij het monteren en demonteren van steigers. Naast de theorie krijg je een flink stuk praktijk zodat wat je geleerd hebt je kunt toepassen in de praktijk.

Het beroep is geschikt voor je wanneer:

– Je een groot gevoel voor verantwoordelijkheid hebt
– Je vindt het fijn om buiten te werken
– Je hebt geen hoogtevrees

Vervolgopleiding tot Allround steigerbouwer

Na de opleiding Steigerbouwer niveau 2 kun je de opleiding tot Allround steigerbouwer volgen, dit is een MBO niveau 3 opleiding. Je krijgt hierbij te maken met meer complexe constructies. Deze keur je en lever je op. Je krijgt ook meer verantwoordelijkheid omdat je het dagelijkse werk van je collega’s organiseert. Net als de opleiding steigerbouwer kun je deze opleiding via BBL of BOL volgen. De opleiding duurt 2 jaar, maar is ook sneller te volgen.

Wil je graag nog doorleren?

Dat is na de opleiding Allround steigerbouwer zeer zeker mogelijk. Je kunt doorstromen naar een opleiding op niveau 4. Je kunt dan uitvoerder, calculator of werkvoorbereider worden. Na je MBO opleiding kun je zelfs nog doorstromen naar een HBO opleiding.

Leave a reply