Vreemdgaan gebeurt door zowel mannen als vrouwen

Vreemdgaan gebeurt door zowel mannen als vrouwen

Vreemdgaan is een gevoelig onderwerp. Er zijn niet veel mensen die zullen toegeven dat ze vreemdgaan of ooit zijn gegaan. In Nederland is er wel eens keer onderzoek naar gedaan door psycholoog Henk Noort. Bij dit onderzoek werd gekeken naar hoeveel Nederlanders er gemiddeld vreemdgaan in de leeftijdscategorie 20 tot 45 jaar.

Henk Noort

Psycholoog Henk Noort deed onderzoek naar vreemdgaan in Nederland. Tijdens het onderzoek werden 1700 heteroseksuele mannen en vrouwen in de leeftijdscategorie 20 tot 45 jaar onderzocht. Uit het onderzoek bleek dat 25 procent van de Nederlanders vreemdgaat. Het is opmerkelijk dat tijdens dit onderzoek alleen heteroseksuelen zijn onderzocht, ook homo’s en lesbiennes kunnen immers vreemdgaan.

DNA-onderzoek

Uit verschillende DNA-onderzoeken is gebleken dat 10% van alle Nederlandse kinderen buitenechtelijk is verwekt. Een van die onderzoeken betrof het onderzoek naar genetica van borstkanker, tijdens dit DNA-onderzoek werd DNA afgenomen van kinderen en hun ouders. Dit onderzoek bevestigde deze 10%.

Waarom gaan mannen en vrouwen vreemd?

Meestal heeft dit te maken met het niet kunnen bieden van weerstand tegen seksuele aantrekkingkracht van een ander. De situatie waarin men zich bevindt speelt ook een grote rol Er is wel een verschil tussen de mannen en vrouwen. Mannen zouden vooral vreemdgaan om zoveel mogelijk nazaten te krijgen en vrouwen zijn juist opzoek naar de beste genen voor haar kind. Er zijn echter genoeg voorbehoedsmiddelen, dus er moeten andere redenen aan te wijzen zijn. Mannen gaan vooral vreemd vanwege de seks, maar bij vrouwen is dit niet helemaal duidelijk. Vrouwen zouden vooral om emotionele redenen vreemdgaan. Uit onderzoek is nog niet gebleken of dit echt een oorzaak is of dat dit alleen een excuus is dat achteraf door vrouwen wordt aangegeven.

Vrouwen gaan steeds vaker vreemd

Vrouwen zijn de laatste jaren bezig met een inhaalslag op mannen als het gaat om vreemdgaan. De huidige generatie (tussen de 20 en 30 jaar) plegen net zo vaak overspel als mannen. Er is nog altijd wel een duidelijk verschil tussen mannen en vrouwen. Mannen kunnen namelijk seks hebben zonder dat ze iets seksueel of emotioneel te kort komen bij hun vaste partner. Bij vrouwen moet er naast de seksuele spanning ook sprake zijn van een emotionele klik.

Het is niet eenvoudig om het verschijnsel vreemdgaan te onderzoeken. Wel is bekend geworden dat vrouwen hun seksuele gevoelens vertalen naar emoties en communicatie, sneller dan mannen. Mannen seksualiseren juist hun emoties. Vrouwen willen praten over hun gevoelens en mannen uiten graag hun woede, frustratie, stress en verliefdheid in seks. Nog steeds is niet aangetoond dat er een verband bestaat tussen overspel plegen en het niet tevreden zijn over een vaste relatie. Men heeft ontdekt dat vrouwen die hoog zijn opgeleid de laatste jaren vaker vreemdgaan. Vrouwen die laagopgeleid zijn gaan helemaal vaker vreemd dan vroeger. Dit zou mogelijk te verklaren zijn met dat het even geduurd heeft voordat normen over seksuele vrijheid in de lagere sociaal-economische klassen zijn geaccepteerd.

Uit Nederlands onderzoek uit 2006 is gebleken dat ongeveer 50% het vreemdgaan voor zich houdt. Van de andere 50% biecht 78% het geheim zelf op. De meeste relaties overleven het indien een partner overspel pleegt. Wanneer beide partners vreemd zijn gegaan zien vrouwen als oorzaak hun eigen overspel, mannen geven vaak de vrouw de schuld. Er is gebleken dat overspel ook voorkomt in de beste families. Hoe men hiermee omgaat verschilt wel heel sterk.

Leave a reply