Privé detective

Privé detective

Een privé detective een persoon die in zijn carrière bijna altijd als politieman of als militair heeft gewerkt. Dit is niet zo gek, want de vaardigheden die je mee krijgt in deze beroepen, kun je goed gebruiken als detective.

Een detective is een persoon die mensen bespied die verdacht zijn, denk bijvoorbeeld aan mensen die fraude plegen, het opsporen van personen en zelfs bij de vermoedens dat een echtgenote vreemdgaat.

Detective is een Engels woord dat rechercheur betekend. Het verschil tussen een privé en een ‘’normale’’ detective is dat een detective het vaak voor de overheid doet en een privé detective in de meeste gevallen voor privé zaken en niet voor de overheid.

Werken als detective gaat natuurlijk niet zo maar. Hier hangen een heleboel regels aan en er moet worden voldoen aan de eisen die de Wet heeft gesteld. Allereerst word er gekeken of iemand wel geschikt is voor dit beroep en vervolgens word er een vergunning verleend als particulier rechercheur. Daarnaast dient de persoon zich te houden aan de privacy gedragscode die is vastgesteld door het VBP (Vereniging van Particuliere Beveiligingsorganisatie.

Wanneer men aan een privé detective denkt, word dit vaak heel spannend ingebeeld, maar zo spannend en indrukwekkend is het niet. Een voorbeeld van het werk dat verricht word is het wachten tot iemand de woning verlaat, of een internetonderzoek waarbij er uren word gesnuffeld in verschillende bestanden.

Vaak word een privé detective pas ingeschakeld als men geen oplossing meer weet. Daarnaast word de detective ook ingeschakeld wanneer de politie niet wilt luisteren naar de aangiftes of hier geen tijd voor heeft.

In Amerika is het de normaalste zaak van de wereld om een detective in te schakelen, in Nederland gebeurd dit steeds vaker.

Vaak word er beweerd dat het niet legaal is om dit werk uit te voeren, maar dit is absoluut niet het geval. Een detective bureau houd zich aan de grenzen die de wet heeft gesteld.

Een privé detective neemt vaak de rol over van de politie agent wanneer die gestopt is met een bepaald onderzoek, denk bijvoorbeeld aan het opsporen van een vermist persoon. Vaak houd de politie hier na een tijdje mee op, dan kan het een taak van een detective zijn om hiermee verder te gaan.

Leave a reply